Vem har det juridiska ansvaret om något går sönder i flytten?


Alla som någon gång har flyttat är också införstådd i att saker och ting kan hända. Man lyfter tungt, man packar en kartong med för många saker, man kanske stöter i väggen när man bär - eller också så har man oturen i att bohaget skadas under transporten. Saker och ting kan, helt enkelt, gå sönder då man flyttar och därför är det också viktigt att man tar just packningen på allvar.

Rådet är att man ser till att använda rätt emballage och att man samtidigt också ser till att packa lagom mycket i varje kartong. Utöver detta kan man också transportera mer ömtåliga och värdefulla föremål separat. Det är de tips man kan ge dig som privatperson i samband med att du ska flytta.

Enklast är emellertid att anlita en flyttfirma i Stockholm. Det borgar för en både säkrare och bekvämare flytt. Väljer man dessutom att även inkludera packningen i tjänsten så blir det ännu lite säkrare. Det handlar om en tydlig skillnad: du flyttar någon gång kanske var tredje år - de som arbetar på en flyttfirma i Stockholm genomför flyttar varje dag. De vet hur de ska bära, hur de ska stuva in ett bohag i en bil och hur de ska agera för att allt ska flyttas på ett säkert sätt från punkt A till punkt B.

Välj alltid en seriös flyttfirma i Stockholm

Men, trots detta så finns det exempel på när skador sker och när konflikter mellan privatpersoner och flyttföretag äger rum. Vem har egentligen ansvaret? Det är inte helt enkelt. Först och främst: flyttar du på egen hand så har du en trygghet i att din försäkring täcker eventuella skador som kan ske i samband med flytten. Dit räknas även stölder.

Väljer du en flyttfirma så måste du först och främst se till att denna arbetar under försäkring. Det är även viktigt att du kollar upp att det finns ett trafiktillstånd hos företaget. Utan ett sådant så får de inte arbeta som flyttfirma - men här finns tyvärr åtskilliga exempel på där oseriösa aktörer erbjuder sina tjänster. Det är också ofta dessa som tenderar att hamna i konflikter med privatpersoner i samband med att någonting går sönder.

Ansvaret ligger på flyttfirman. Går någonting sönder så är det deras ansvar att se till att du blir ersatt och deras försäkringsbolag som ska ta kostnaderna. Men, detta gäller i teorin. I praktiken kan det bli svårare att få rätt. Först och främst så krävs det dokumentation.

Hur kan du bevisa att skadan inte fanns där innan flytten? Fotografera och gör detta i synnerhet om det handlar om mer värdefulla saker. En annan viktig sak gäller packningen. Om denna inte skett på ett fackmannamässigt sätt så kan flyttfirman hävda att felet ligger hos dig och att saker gått sönder som en följd av att du packat på fel sätt. Ett tips är att du alltså tar hjälp även med den biten av flytten.

Bohag 2010 är en trygghet

Det absolut viktigaste dock, det handlar om Bohag 2010. Du ska alltid söka efter flyttföretag som är anslutna till att följa de riktlinjer som finns i det avtalet. Där framgår klart och tydligt vad som gäller om någonting går sönder. Bohag 2010 är en garanti för ett säkert jobb och någonting som borgar för en enkel och trygg flytt. Om någonting skulle gå sönder - vilket kan ske - så kommer företag bundna till Bohag 2010 att ta sitt ansvar.

Hamnar du i en konflikt med en flyttfirma så kan du vänta dig en ganska lång historia. Du kan anmäla till ARN och försöka få upprättelse därigenom. Deras beslut är emellertid inte vägledande och flyttföretaget måste inte följa deras rekommendation. Det finns således all anledning att kontrollera flyttfirman innan du skriver avtal. Bohag 2010 är, som sagt, det första du ska söka efter.

17 Jan 2022