Har du möjligtvis funderat på att bli advokat? Eller är du kanske redan det, men vill vidareutbilda dig inom något särskilt område? Här får du en snabbguide om vad du kan tänka på då.
Har du länge haft en yrkesdröm som du vill besanna? Är det kanske så att du vill bli advokat, men undrar vad som krävs? Först och främst måste du ha en juristexamen. Därpå måste du göra minst tre års praktik som jurist och då få goda vitsord. Sedan är det dags att genomgå en advokatexamen. Om du bor i ett EES-land kan du sedan ansöka om att bli medlem i Sveriges Advokatsamfund. Först då får du titulera dig som advokat. Så det är minsann en bra bit att vandra, men det kan det vara värt för att få uppfylla sin dröm.
Uppdatera dina kunskaper
Om du redan nått din dröm och haft lyckan att bli medlem i Advokatsamfundet, så behöver inte lärandet sluta där. Nej, det finns förstås även vidareutbildningar för advokater att gå. De är ofta till för att man ska kunna fördjupa sin kunskaper eller för att lära sig om någonting helt nytt.
Som advokat är det såklart viktigt att hålla sig uppdaterad inom alla olika rättsområden. Att följa nya lagstiftningar och hänga med i rättspraxis. Därför är det bra att gå en advokatutbildning, även om man redan har en lång utbildning bakom sig. Att fräscha upp sina kunskaper är aldrig fel, snarare nödvändigt. Då kommer ditt arbete att bli än mer rättssäkert.
Advokat utbildning - sök paralegal-programmet
För att blir advokat så krävs en gedigen utbildning och det krävs också, som sagt, att man slutligen blir upptagen i Advokatsamfundet. en advokat utbildning kan vara avskräckande för många sett till att man i ung ålder kan ha svårt att veta vad man vill arbeta med. Man har kanske ett visst sug och känner ett visst kall efter det juridiska - men man kanske inte är beredd att utbilda sig under så pass lång tid för att sedan inse att man egentligen kanske borde satsat på någonting helt annat. Att arbeta som advokat eller jurist är ett krävande yrke som många kanske inte är beredda på.
Ett tips är att man kan prova sig fram och där man exempelvis väljer att utbilda sig till paralegal. Paralegal är ett relativt nytt yrke i Sverige, men ser man till exempelvis USA så är det vanligt förekommande. Du har säkerligen sett filmer eller tv-serier där någon arbetar som en paralegal. I Sverige kan man se att en sådan befinner sig i gränslandet mellan en jurist och ett advokatbiträde. Det kan vara en bra väg att gå för att känna om livet i den juridiska tjänsten kan fungera i framtiden.
Man får som paralegal en bra inblick i hur allting fungerar, vad som förväntas av en advokat samt hur en vanlig dag på jobbet kan se ut. Efteråt så kan man alltid förkovra sig och söka en advokat utbildning. Där blir den paralegal-utbildning man genomfört meriterande. Det tar tid att erhålla den skyddade titeln som advokat och genom att först se hur allting fungerar så kan man också känna efter kring huruvida man verkligen passar för yrket.
Uppdaterad: 23 augusti 2021
Andra inlägg
- En entreprenadtvist gör att bygget drar ut på tiden – så undviker du den
- Misstänkt för misshandel
- Advokathjälp för rådgivning av kommersiella avtal
- Så lyckas du navigera rätt inom familjerätt i Västerås
- Behovet av en privatdetektiv i Stockholm
- Tydliga avtal minskar risken för tvist
- Advokat Malmö - välj rätt
- Aktieägaravtal - en tryggare framtid
- Arbetstillstånd och därmed sammanhängande krav
- Juridiskt ansvar vid andrahandsuthyrning