I dessa valtider så tar ofta folk på sig sina allra finaste ideologiska kostymer och börjar ventilera sina argument för omvärlden. Uppfriskande - men även, i längden, väldigt irriterande. Speciellt då man kommer in på ämnet brott och straff. Inte sällan hör man hur vissa kräver hårdare tag, tuffare nypor och radikala straff för vissa typer av brott. Detta ställs mot andra brott som man har svårare att se varför de ska komma med så pass hög straffsats som de gör.
Det är svårt att ställa brott mot varandra. Man kan tycka att det är förjävligt att en misshandel inte ger ett hårdare straff och man kan även tycka att en avancerad skatteplanering som utarmar vår välfärd på miljarder är åt helskotta.
Det går att hålla två bollar i luften i denna fråga; det handlar om att varför lite nyanserad och inse att olika brott slår hårt mot olika värden. Men, de slår alltid mot någon och därav också rubriceringen om att ett brott är begånget. Åtgärder och straff å sido här, vi tänkte kolla lite närmare på det förebyggande arbetet som leder till att brott kan förhindras. Det är en mer intressant aspekt som sällan hamnar i rampljuset.
Säkrare handel med LEI-kod
Att det ofta bedrivits en lite ljusskygg handel inom finanssektorn är ingen nyhet. Det ligger i sakens natur: alla vill tjäna pengar och ingen vill genomföra en dålig affär - något som kan få många att tänja på gränserna och genom exempelvis manipulation också tillskansa sig fördelar i form av exempelvis monopol. Det är inte schysst och det gör att många kommer i kläm.
Det gör också att vissa utredningar - av exempelvis Finansinspektionen (eller motsvarande i andra länder) - blir extremt svåra att genomföra. Spåren slutar alltid någonstans och speciellt gäller det vid den globala handeln.
Ett färskt exempel är utredningen av Lehman Brothers konkurs vid finanskrisen 2008. De hade närmare 3500 olika dotterbolag; något som omöjliggjorde en utredning om vilket företag som egentligen handlat med vilket. Detta fick G20 länderna att agera och spåna fram förslag för en säkrare handel.
Enter LEI-kod: Det system som arbetades fram var det vi nuvarande ska använda oss vid handel med derivat, aktier, obligationer och värdepapper - LEI-kod. Det gäller alltså företag, juridiska personer om enskilda firmor (vars omsättning överstiger 3 miljoner kronor/år) och kraven på LEI-kod omfattar således inte privatpersoner.
Så fungerar det - förenklat
Om vi ska förklara LEI-kod så att alla begriper så handlar det om att man som företag signerar sina transaktioner och affärsuppgörelser med denna. Koden i fråga är unik och kan inte användas av någon annan; den är på 20 siffror och helt alfanumerisk. Båda parter måste också använda sin respektive LEI-kod för att en affär ska slutföras. Kort sagt - ingen LEI-kod innebär ett köp- och säljstopp med värdepapper.
Det gamla handelsregistret finns fortfarande kvar och ska fortfarande användas. LEI-kod gör dock den globala handeln mer transparent och säkrare - något som tidigare varit ett problem. Nätet är mer finmaskigt idag och fångar upp de fula fiskarna innan de ens kommit till planeringsstadiet.
Mer info hittas på https://www.leikod.nu.
Andra inlägg
- En entreprenadtvist gör att bygget drar ut på tiden – så undviker du den
- Misstänkt för misshandel
- Advokathjälp för rådgivning av kommersiella avtal
- Så lyckas du navigera rätt inom familjerätt i Västerås
- Behovet av en privatdetektiv i Stockholm
- Tydliga avtal minskar risken för tvist
- Advokat Malmö - välj rätt
- Aktieägaravtal - en tryggare framtid
- Arbetstillstånd och därmed sammanhängande krav
- Juridiskt ansvar vid andrahandsuthyrning