Konsten att undvika fuskjobb


Programmet Fuskbyggarna satte fingret på någonting allvarligt i Sverige. Detta gällande rena fuskjobb och där man som privatperson agerat enligt skolboken och tagit professionell hjälp med något typ av byggprojekt. Man har valt att betala för en snickare - men allt man fått är ett rent fuskjobb som sedan måste korrigeras och där man hamnar i en riktig rävsax.

För, vem ska betala för fuskjobbet? Inte sällan så är det en väldigt lång process där snickare kan bestrida, hävda oskuld eller gå i konkurs innan man når någon lösning. Kvar står en förtvivlad familj vars ekonomi är körd i botten och där man inte har något annat val än att låna pengar för att slutföra det jobb som man från början velat ha. Skillnaden mellan deltagare i programmet Fuskbyggarna och vanliga Svenssons är att ingen Martin Timell kommer in med ett byggteam och hjälper till gratis. Man får betala priset själv.

Det går att dra en snickare inför domstol, men som vi sa - det handlar om en tidskrävande, och potentiell dyr, process. Det vi ska trycka på här handlar istället om hur man kan undvika att hamna i den här situationen och hur man, kort och gott, hittar rätt snickare i Stockholm redan från början. Det gör man inte genom att lyssna till vackra ord, stora löften eller genom att stirra sig blind på ett lågt pris. Istället så gäller det att följa dessa tips:

Så hittar du rätt snickare i Stockholm

  1. Var konkret och precis. Vad är det du behöver hjälp med egentligen? Skriv ned allt, bifoga ritningar och var tydlig. Genom detta kan du slippa överraskningar i form av tilläggskostnader.
  2. Offerter och referenser: Du kommer att tjäna på att ta in offerter från flera snickare, men du kommer även att öka risken i att anlita fel. Den kan du minimera genom att samtidigt kolla upp referenser i form av tidigare kunder. Kan du gå långt tillbaka i tiden så är det en klar fördel.
  3. Försäkring: Se till att snickaren har ansvarsförsäkring och se till att du verkligen får se denna i skriftlig form.
  4. Anmärkningar och F-skattsedel. Om du - vilket rekommenderas - ska använda ditt rot-avdrag för en snickare så måste denna ha F-skattsedel. Det bör du dock kolla upp oavsett. Detsamma gäller betalningsanmärkningar. Sådan information kan du hämta hos Kronofogden. En sista sak är att kolla med ARN om det finns några anmälningar gjorda där. Har en snickare blivit anmäld dit och vägrat följa rekommendationerna så hamnar denne å en svart lista som Råd & Rön publicerar.
  5. Alltid skriftligt - aldrig förskott. Genom ett avtal så skyddas du genom konsumentlagen om du anlitar en snickare. Detta ska vara skriftligt för att anses som giltigt. Då det kommer till betalningen så ska denna ske då jobbet är besiktigat och klart. Det vill säga: du ska aldrig ge någonting i förskott. Där sker många misstag och så fort en oseriös hantverkare får betalt så går denne också under jorden.
1 Oct 2018