Att bygga en balkong på villan är en riktigt bra investering och en åtgärd som förhöjer livskvaliteten för hela familjen, särskilt på sommaren. Som villaägare fyller en balkong kanske inte riktigt samma funktion som för en lägenhetsägare, för vilken det är den enda privata ytan utomhus. Bor man i villa har man ju i regel en trädgård att förfoga över och säkert också en altan eller liknande uteplats.
Men en balkong är något särskilt, en egen liten utkikspunkt från vilken man kan se ut över sin trädgård och även resten av kvarteret. Många villaägare som byggt balkong vittnar om hur mysigt det är att äta frukost eller grilla på balkongen på somrarna. Att bygga balkong är verkligen ingenting man ångrar.
Reglerna kan förvirra
När man ska bygga balkong är det viktigt att man tar reda på vad som gäller avseende tillstånd och regler. Det kan vara så att det kan behövas bygglov, och det kan också vara så att det finns särskilda bestämmelser för området, eller till och med huset, om vad man får och inte får göra med exteriören. Att bygga en balkong räknas som en ändring av fasaden, och ändringar av fasaden kräver bygglov.
Dock finns sedan 2017 ett undantag för små tillbyggnader, så är balkongen liten kan du slippa. Det är dock som sagt oerhört viktigt att du hör med byggnadsnämnden i din kommun om vad som gäller. Undantaget för små tillbyggnader har rört till det för vissa villaägare, som trott att det var fritt fram att bygga balkong hur som helst. Att bygga utan bygglov innebär ofta att man får betala en sanktionsavgift, och en del fall har lett till tvister i domstol med advokater inblandade.
Samarbeta med proffs när du ska bygga balkong
Att behöva anlita en advokat för att få balkongbygget godkänt är förstås onödigt, bättre då att i lugn och ro se över och planera balkongbygget, helst tillsammans med en arkitekt. Det är viktigt att en balkong byggs för att verkligen passa huset, och inte enbart utifrån hur många man vill kunna sitta på den. Som med alla tillbyggnader blir det lättare att få bygglovet om balkongen är välritad och smälter in bra både på fasaden och i området.
En arkitekt kan även hjälpa till med bygglov, och att hitta en bra entreprenör som kan bygga balkongen. En del byggfirmor har till och med egna arkitekter som ritar tillbyggnader. Då kan du anlita en och samma entreprenör för hela kedjan från skiss till färdig balkong Enklare och smidigare kan det knappast bli.
Håll dig på den säkra sidan
Att bygga balkong utan bygglov är alltid en dålig idé. Likaså att ”glömma” att se efter i detaljplanen vad som står om balkonger i området. Kanske är er villa särskilt skyddsvärd eller k-märkt? Beroende på klassningen kan det då vara så att inga tillbyggnader får ske på huset, eller så får man göra tillbyggnader om man går extra varsamt fram. Här gäller det att verkligen ta reda på bästa vägen framåt innan man klampar på, annars kan det ändå sluta i tingsrätten med en advokat vid din sida. Bästa sättet att ta reda på vad som gäller är helt enkelt att kontakta kommunen, berätta vad du vill göra och vilka eventuella tillstånd du behöver för att få bygga din balkong.
Här hittar du mer information om balkongbyggande: https://www.byggabalkong.org.
Andra inlägg
- En entreprenadtvist gör att bygget drar ut på tiden – så undviker du den
- Misstänkt för misshandel
- Advokathjälp för rådgivning av kommersiella avtal
- Så lyckas du navigera rätt inom familjerätt i Västerås
- Behovet av en privatdetektiv i Stockholm
- Tydliga avtal minskar risken för tvist
- Advokat Malmö - välj rätt
- Aktieägaravtal - en tryggare framtid
- Arbetstillstånd och därmed sammanhängande krav
- Juridiskt ansvar vid andrahandsuthyrning